Вести

Донација за градњу четврте секције Трансбалканског коридора

У Влади Републике Србије 23. јануара потписан је уговор о ЕУ донацији од 8,5 милиона евра, као и Separate Agreement за 4. Секцију Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије.
У присуству амбасадора ЕУ и Немачке, Емануеле Жиофреа и Анке Конрад, уговор о донацији потписали су генерална директорка Електромреже Србије Јелена Матејић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и директор канцеларије немачке развојне KfW банке Ридигер Хартман.
Том приликом, директорка Матејић је изјавила:
„Изузетно сам срећна и задовољна због данашњег потписивања уговора о донацији у значајном износу од чак 8,5 милиона евра. Овом донацијом Европске уније, која је добијена преко WBIF, направљен је велики корак у процесу реализације четврте секције Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије, највећег пројекта у историји Електромреже Србије. Овај пројекат, укупне вредности око 200 милиона евра, састоји се од четири секције, од којих је ЕМС већ завршио две, док ће трећа секција почети да се гради током наредне године.
Уговор о донацији који је данас потписан односи се на четврту секцију и она подразумева градњу двосистемског 400 kV интерконективног далековода од ТС Бајина Башта до државних граница са БиХ и са Црном Гором. Почетак радова може се очекивати у првој половини 2025. године, док је планиран рок завршетка 2027. година.
Ово је наставак ЕМС-овог великог инвестиционог замаха. Подсетићу да је од 2011. године до данас ЕМС кроз пројекте реализовао инвестиције вредне 380 милиона евра, а планирана улагања у преносни систем до 2032. године износе чак 900 милиона евра.
Трансбалкански коридор је важан за Србију, за регион, али и за Европу. Веома сам захвална пријатељима из Европске уније и свима који препознају значај оваквих пројеката и несебично доприносе њиховој успешној реализацији. Ми ћемо, као и увек, дати све од себе да се и овај подухват спроведе и заврши ефикасно и у року.”
Министарка Ђедовић је оценила да je изградња 4. секције Транбалканског коридора за пренос електричне енергије још један корак ка подизању енергетске стабилности и сигурности у снабдевању грађана и компанија у Србији. 
"Радимо на припреми изградње за РХЕ Бистрица. Овај коридор има значај и за ту инвестицију", рекла је министарка. Оценила је да Трансбалкански коридор враћа Србију на мапу енергетских коридора Европе, као транзитну земљу од Румуније преко Црне Горе до Италије, те омогућава већу размену енергије и сигурност снабдевања.
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић оценила је да је уговор о донацији значајан за евро интеграције и билатералну сарадњу са Немачком. Мишчевић је навела да је Коридор пројекат од регионалног значаја који повезује Србију, како са чланицама ЕУ - Румунијом и Италијом, тако и са Црном Гором и БиХ.
Ридигер Хартман је оценио да је потписивањем договорен најважнији део слагалице улагања у Трансбалкански коридор. Истакао да је тај коридор важан за повећавање удела енергије из обновљивих извора у Србији и унапређење комплетне електромреже. Додао је да, на основу досадашњих искустава, нема никакве сумње да ће изградња и четврте секције бити успешно урађена.
Амбасадорка Немачке Анке Конрад оценила је да Коридор помаже интеграцију Србије и региона у европски енергетски сектор, док је шеф делегације Европске комисије у Србији Емануел Жиофре упоредио Трансбалкански коридор са аутопутем за пренос електричне енергије између Србије и ЕУ.